banner website

Het is nog steeds niet mogelijk om postpakketen,
met oa wierook, vanuit Tibet te versturen.
Helaas hebben we geen wierook meer.

 

Tibetaanse wierook (momenteel niet leverbaar)

De exclusieve wierook uit Tibet is handgemaakt met water uit de vier Heilige meren en ingezegend door lama's van de grote, bekende kloosters.
Vanwege de zuiverende werking kan de wierook dagelijks gebruikt worden.

Deze wierook wordt in Tibet gemaakt naar een recept uit 1670 van de oprichter van het Mindroling klooster. Dit klooster staat bij Tibetanen o.a. bekend om zijn zeer goede wierook. Samen met de 5e Dalai Lama, een van de belangrijkste Dalai Lama's, heeft hij deze wierook ontwikkeld tot één van de meest gewaardeerde wierook in Tibet. Tot op de dag van vandaag wordt deze wierook nog steeds volgens de oude traditionele ambacht van de kloosterorden gemaakt.

Alle wierooksoorten in onze collectie zijn zuiver, zonder bamboestokje en het zijn zachte geuren. De wierook wordt uitsluitend gemaakt van zuivere, vaak medicinale, planten uit het Himalaya gebied, gecombineerd met hout en harssoorten. Ze wordt erkent door Tibetaanse artsen voor zijn helende werking. De wierook heeft een gunstig effect op lichaam, geest, emotie en op de ruimte waarin men zich bevindt. Verder heeft de Tibetaanse wierook een uitstekende werking bij alle stress gerelateerde aandoeningen en is zeer geschikt voor het zuiveren van lichamelijke en geestelijke blokkades en helpt bovendien om kalmte te vinden.


 

Geschiedenis van de Youminba Wieroken

Volgens historische gegevens is het maken van wierook in Tibet geïntroduceerd in de 7e eeuw, door Koning Songtsen Gampo. Tijdens de bouw van het Samye klooster kwamen 's nachts allerlei geesten en spoken de nieuwe werkzaamheden aan het klooster vernietigen. Maar wat nog veel erger was, er braken in die zelfde tijd verschillende epidemieën uit. Padma-sambhava, ook wel Guru Rinpoche genoemd, was een magiër uit India, en werd door de Koning uitgenodigd om de problemen op te lossen. Na het maken van allerlei offers aan de Goden en het branden van wierook, werden alle geesten, spoken en goden getemd en de bouw van het Samye klooster kon eindelijk afgerond worden.
De eerste generatie van Tibetaanse wierook werd dus ongeveer 1300 jaar geleden door meester Sambhota ontwikkeld. Sindsdien bleef het maken, het ontwikkelen en het bedenken van nieuwe soorten zoals medicinale wierook een beroep van monniken en meesters.

De 5e Dalai Lama, de 1e Dalai Lama die politieke macht over heel Tibet kreeg, werd formeel erkend in 1622. Hij staat bekend als een "open - minded" politieke hervormer. Hij stond sterk onder invloed van zijn godsdienst leraar. Die leraar is beroemd om zijn religieuze teksten en - boeken en het maken van heilige wierook. De formule van deze wierook is goed bewaard gebleven en wordt nog steeds gemaakt.

Groot - Terton Talonggeba, geboren in 1646 in het Yarlung district van zuid Tibet, heeft veel Boeddhistische tempels over heel Tibet laten bouwen. Hij schreef ook Sutras en ontwikkelde heilige voorwerpen die later belangrijk zijn geworden voor Boeddhisten.
Master Yalonggeba, de 5e Dalai Lama en Lama Yougecang ontwikkelden in 1687 hun eigen manier om zuivere, verfijnde wierook te maken en met de zegeningen van verschillende Lama's. De Yougecang familie heeft de formules en de oude technieken geërfd zodat zij deze wierook nog steeds op traditionele wijze kunnen maken. Dankzij de inspanning van 9 Yougecang generaties, is deze wierook vandaag de dag, uitgegroeid tot een uitstekende vertegenwoordiger van Tibetaanse wierook welke op grote schaal en zeer geprezen wordt door de lokale bevolking, artsen en monniken.
Op dit moment streeft Mr. Youcegang, de negende generatie eigenaar, naar verdere verbetering van de formules. Voorwaarde is wel dat het op basis van behoud van traditie en originaliteit gebeurd. Dit houdt in; de bevordering van gezondheid en epidemische preventie met oude familie theorieën, formules, technieken, oude gereedschappen en zegeningen van Lama's.