banner website

boeddhistische gebedsketting

Wij kopen al onze antieke mala’s in Lhasa - Tibet op en rond de Barkhor, het grote plein voor de Jokhang tempel. Ze zijn authentiek met originele mala tellers en malasluiter. Ze zijn ongeveer 100 jaar of meer oud.
Dit is onze verzameling van de afgelopen 15 jaar. Het is op dit moment moeilijk om nog aan originele mala's te komen.

De mala is een dagelijks gebruiksvoorwerp van de Tibetaanse boeddhist die hij of zij gebruikt tijdens het reciteren van mantra’s*. Aan de hand van de kralen wordt “geteld” hoeveel mantra’s er zijn opgezegd. Het heeft dus eenzelfde functie als de rozenkrans. Om de tel niet kwijt te raken hebben mala’s meestal om de zoveel kralen een zogeheten “teller”.

De lange mala's, die om de hals of om de pols worden gedragen, bestaan traditioneel uit 108 kralen. De kralen zijn van verschillende materialen; turkoois, yakbeen, zaden, schapenbot, hout of zelfs mensenbot. De mantra's die we daarop tellen dienen om de levensduur, kennis en verdiensten te doen toenemen. De grote kraal (sluitstuk) aan het eind staat voor de wijsheid die de leegte realiseert en de cilindervormige kraal daarboven is de leegte zelf. Samen symboliseren zij dat alle tegenstanders verslagen zijn.


* Mantra betekent in het Sanskriet “bescherming van de geest”. Een mantra is een klank- of woordsymbool, dat bij meditatie hardop of in gedachten herhaald wordt uitgesproken. Het bestaat uit gewone woorden, letter-grepen en klanken en wordt in speciale volgorde, toonhoogte en ritme uitgesproken. De mantra helpt om een verbinding te maken met diepere lagen van het bewustzijn. De bekendste en vaakst gereciteerde mantra is de Tibetaanse mantra van Avalokiteshvara, de Boeddha van medeleven, OHM MANI PADNE HUM. De lettergreep OHM staat voor lichaam, geest en taal van de boeddha, MANI voor de weg van de leer, PADME, voor het wijsheidsaspect van het pad en HUM duidt op de vereniging van wijsheid en weg. In totaliteit staat het voor “Groet aan de juweel in de lotus”. De lettergreep OHM wordt beschouwd als de heiligste aller mantra’s. Het omvat het gehele universum.

Onze mala's worden zorgvuldig verpakt in een unieke, werkelijk prachtige geschenkverpakking. Deze tasjes laten we in Lhasa - Tibet bij lokale naaiateliers maken. Hierin kunt u uw mala ook bewaren.

Bij Little Buddha kunt u antieke mala's kopen of nieuwe: