code: R110 - Tibetaanse tantrische staf met kartika

maat: 44 cm hoog

materiaal: brons legering

informatie: de vorm van de khatvanga is afgeleid van de karakteristieke staf van de vroegere Indiase yogi’s, bekend als kapalikas of schedeldragers. De kapalikas waren oorspronkelijk mensen die veroordeeld waren voor twaalf jaar boetedoening van het (per ongeluk) doden van een Brahmaan. Het werd de boetvaardige voorgeschreven om in een hut in het bos te wonen, op een verlaten kruispunt of onder een boom; verder in leven te blijven door te bedelen en het dragen van een lendendoek van hennep, hond of ezel-huid. Ze moesten een aalmoes-kom bij zich dragen en de schedel van de Brahmaan die ze gedood hadden monteren op een houten staf als banier.
Deze kapalika asceten groeiden snel uit tot een extreme “outcast” sekte. De vroege boeddhistische tantrische yogi’s hadden dezelfde kenmerken als de kapalikas; benen ornamenten, een lendendoek van dierenhuid, een schedel-kom, damaru (trommeltje), kartika (mes), trompet van bovenbeen-bot, en de met schedel bedekte tantrische staf van Padmasambhava.

Op de top van de magische scepter bevindt zich een rij hoofden welke het verleden (verschrompelde hoofd), heden (droge hoofd) en de toekomst (natte hoofd) symboliseert.

Halverwerg de staf is een Tibetaans hakmes (kartika) en symboliseert het uiteenvallen van alle materie en alle wereldlijke banden en hun transformatie tot positieve kracht. Met andere woorden; het mes wordt symbolisch gebruikt om de band met het verleden door te snijden zodat je je verder kunt ontwikkelen. Het mes wordt ook gebruikt bij een Tibetaanse “luchtbegrafenis”.

prijs: 89,50 Euro

Voor uw bestelling en meer informatie over deze tantrische staf kunt u contact opnemen met Fred Madern info@littlebuddha.nl


terug