Tencel, ook wel bekend onder de naam lyocell, wordt gemaakt van eucalyptusbomen. De houtpulp die dit bedrijf gebruikt komt gedeeltelijk uit Oostenrijkse en andere Europese beukenbossen, en gedeeltelijk uit eucalyptus plantages in zuidelijke landen. De bomen worden aangeplant op land dat over het algemeen niet geschikt is voor voedselproductie. De beukenbossen worden niet bemest of geïrrigeerd. De eucalyptus plantages worden ook niet geïrrigeerd, maar er worden wel kleine hoeveelheden bemesting toegediend. De bossen zijn PEFC en FSC gecertificeerd, wat betekent dat er sprake is van duurzaam bosbeheer.

De bomen worden gekapt, de bast wordt verwijderd, en de kale stammen worden in hele kleine stukjes gehakt. Het stukjes hout worden gedroogd en deze pulp-rollen worden weer in stukjes gebroken. Al die snippers komen in een grote bak terecht samen met een stof die er voor zorgt dat de snippers oplossen en een vloeistof vormen. Die vloeistof wordt vervolgens door een Ďspinneretí geperst, waardoor lange draden ontstaan. Die draden worden vezels door ze weer door de oplosstof te halen. Hierna worden de draden in kleine stukjes gehakt en tot garen gesponnen (kabelgaren).

Het goede duurzame van Tencel is dat in het proces water en oplosmiddelen worden hergebruikt. Er zijn heel weinig chemicaliŽn bij nodig en de chemische producten die worden gebruikt, worden vrijwel volledig (tot wel 99,6%) opnieuw gebruikt. Het afvalwater dat vrijkomt, is onschadelijk.

De Tencel vezel is biologisch afbreekbaar en levert daarmee een actieve bijdrage aan de bescherming van ons milieu. De opbrengst per hectare is vele malen hoger dan die van katoen. De energie die het productiebedrijf gebruikt voor het maken van lyocell komt van natuurlijk gas en de verbranding van biomassa. Bovendien zijn er minder stapjes tijdens het productie-proces, waardoor er in totaal veel minder chemicaliŽn nodig zijn tijdens de productie dan bij viscose. Voor een mooi en egaal uiterlijk dienen vezels altijd gebleekt te worden. Voor Tencel is een proces van volledig chloorvrij bleken ontwikkeld. Tencel is daardoor volledig biologisch afbreekbaar.

Aan het unieke productieproces werd de Europese Prijs voor het Milieu toegekend door de Europese Unie.


terug