Een Boeddha voor jezelf kopen of niet?

We krijgen regelmatig op onze beurzen te horen "oh, wat een prachtige beelden, maar helaas, een Boeddha beeld mag je niet voor jezelf kopen". Onze vraag is dan altijd: "waarom mag je geen Boeddha beeld voor jezelf kopen?" waarop het antwoord is: "maar dat brengt ongeluk". Het verhaal dat je een Boeddha beeld niet voor jezelf mag kopen, hoor je op elke beurs weer door heel Nederland.
Op een van mijn reizen door Tibet, Nepal en India vraag ik aan een Tibetaanse vriend of hij dit verhaal kent. Hij kijkt me glazig aan en begint te lachen. "Jullie maken er in het westen altijd iets bijzonders van, nee ik ken het verhaal niet, wij kopen onze Boeddha beelden zelf". Ik krijg hetzelfde antwoord ook van de mensen uit India en Nepal. Ze leggen uit waarom een Boeddha beeld geen ongeluk kan brengen; Boeddha onderwijst mededogen en heeft het niet ongeluk. Een Boeddha beeld straalt hierdoor sereniteit uit. Het is van belang dat je een Boeddha beeld met respect behandelt; zo geef je hem een mooie plek in huis en zet hem nooit op de grond.

Het is dus geen probleem om een Boeddha beeld voor jezelf kopen.

In IndonesiŽ koop je iets heel belangrijks en/of speciaals (bv. een Boeddha beeld) nooit voor jezelf, dat zou wel eens ongeluk kunnen brengen. Het gaat via een derde persoon. Jij zoekt de Boeddha uit, je geeft het geld aan een vriend/in die je hebt mee genomen en die persoon geeft het geld aan de verkoper. Daarna krijg jij de Boeddha van de verkoper. Er is geen geldelijke transactie tussen koper en verkoper geweest.

terug