code: OB43 - de zesarmige zwarte Mahakala

De zesarmige zwarte Mahakala is de speciale beschermer van de Kagyu- en Gelugpa school en wordt beschouwd als een felle en krachtige emanatie van Avalokisteshvara, de god van het mededogen.
Zijn twee voeten symboliseren wijsheid en methode. Zijn linkerbeen is gestrekt en zijn rechterbeen gebogen symboliseert zijn prestatie van het voordeel voor zichzelf en voor anderen. Hij vertrapt de hindoegod Ganesha met het olifantenhoofd om zijn vernietiging en verspreiding van grote obstakels te symboliseren.

Mahakala's zes armen symboliseren het bereiken van de zes perfecties: vrijgevigheid, geduld, moraal, ijver, meditatie en wijsheid. In zijn rechterbovenhand houdt hij een rozenkrans van menselijke schedels, dit symboliseert zijn voortdurende activiteit ten behoeve van wezens. In zijn rechteronderhand houdt hij een trommel of damaru die zijn macht over de dakini's symboliseert. In zijn twee middelste handen houdt hij een ritueel hakmes dat de gehechtheid aan het ego doorsnijdt en een met bloed gevulde schedelkom of kapala die de onderwerping van de mara's symboliseert.
Zijn linkerbovenhand houdt het uiteinde van de tijgerhuid vast die hij draagt.
In zijn linkeronderhand houdt hij een lasso die degenen bindt die hun geloften breken.
Hij heeft een drietand op zijn linkerbovenhand. De drietand symboliseert zijn macht over de drie kaya's; de sferen van verlangen, vorm en vormloosheid.

Hij staat tegen een achtergrond van laaiend vuur dat zijn vermogen symboliseert om neurotische toestanden te verteren.

maat: 7,5 x 8,5 cm

materiaal: gemaakt van oude klankschalen

prijs: 89,50 euro

Voor uw bestelling en meer informatie over deze zesarmige zwarte Mahakala kunt u contact opnemen met Fred Madern info@littlebuddha.nl


terug