code: R92 - Bijzondere Tibetaanse houten Thangka -

maat: 45x85 cm

materiaal: hout en koper

informatie: deze prachtige houten Thangka bevat mooie symbolen in koper:

De Thangka staat op de lotus. De lotus staat voor puurheid en reinheid. Zo wordt Boeddha meestal op de lotus afgebeeld.

Op de koperen plaat wordt het leven van Boeddha afgebeeld.

Net boven het leven van Boeddha bevindt zich Chenrezig, de bekendste verschijningsvorm van Avalokiteshvara, de boeddha van het oneindige medeleven. Zijn onbegrensde medeleven drukt zich uit in zijn wonderbaarlijke macht om alle levende wezens die zich in gevaar bevinden, te helpen. Chenrezig heeft vier armen en zit met gekruiste benen op een lotustroon. In zijn rechter achterhand houdt hij een mala, de boeddhistische gebedsketting, die in het begin van een meditatie als concentratiemiddel en telsnoer van de gesproken mantra’s dient. In zijn linker achterhand houdt hij de lotusbloem, die voor zuivere geestelijke ontplooiing en absolute reinheid staat. In beide voorhanden voor zijn borst houdt hij het magische wensvervullende juweel vast, dat het allesomvattende medeleven symboliseert. Alle Dalai Lama’s worden beschouwd als incarnaties van Avalokiteshvara.

Op de onder- en bovenkant staan de 8 gelukssymbolen (Ashtamangala) afgebeeld.

Helemaal bovenaan staat de Norbu. De Norbu is een tover- of wensjuweel dat alle wensen zou kunnen vervullen. Hij wordt ook denk- edelsteen genoemd. Een juweel symboliseert in het boeddhisme algemeen de kostbaarheid van de leer en verschillende wezens houden het als kenmerk in hun handen. Men noemt de drie juwelen van het boeddhisme – boeddha (de verlichte), dharma (de leer) en sangha (de geloofsgemeenschap) – ook wel triratna. Ze zijn meestal omgeven door een of meerdere vlammen. De vlammenkrans symboliseert het hoogste bewustzijn.

prijs: 385,- Euro

Voor uw bestelling en meer informatie over deze houten Thangka kunt u contact opnemen met Fred Madern info@littlebuddha.nl


terug