code: RO09 - Tibetaanse gebedsvlaggen met Ohm Mani Padme Hum

maat: 12,5x10 cm en 1 meter lang

materiaal: fluweel

informatie: een van de bekende dingen in Tibet zijn de gebedsvlaggen op daken van tempels, huizen en op bergpassen. De vlaggen worden gemaakt door mantra’s (gebedstekst) in houtblokken uit te snijden en hiermee kleurige stoffen te bedrukken. Ze zijn een overblijfsel van de oude Bön religie, die door het boeddhisme is opgenomen. De gebedsvlag is aan een touw bevestigd, rechthoekige vlaggen van textiel. De gebeden op de vlaggen zijn voor het welzijn van alle levende wezens. Als de wind over het oppervlak strijkt, wordt de lucht gezuiverd, gewijd en verlicht. De kleuren zijn symbolisch: - rood staat voor vuur - groen voor hout - geel voor aarde - blauw voor water - wit voor ijzer.

Een mantra is een klank- of woordsymbool, dat bij meditatie hardop of in gedachten herhaald wordt uitgesproken. Het bestaat uit gewone woorden, lettergrepen en klanken en wordt in speciale volgorde, toonhoogte en ritme uitgesproken. De mantra helpt om een verbinding te maken met diepere lagen van het bewustzijn. De bekendste en vaakst gereciteerde mantra is de Tibetaanse mantra van Avalokiteshvara, de boeddha van medeleven, OHM MANI PADME HUM. De lettergreep OHM staat voor lichaam, geest en taal van de boeddha, MANI voor de weg van de leer, PADME, voor het wijsheidsaspect van het pad en HUM duidt op de vereniging van wijsheid en weg. De lettergreep OHM wordt beschouwd als de heiligste aller mantra’s. Het omvat het gehele universum.

De beste tijd om de gebedsvlaggen op te hangen is vroeg in de ochtend als de energie van de dag nog puur en fris is. Nieuwe gebedsvlaggen worden op religieuze dagen opgehangen zoals het Tibetaans Nieuwjaar.


prijs: 7,50 euro

Voor meer informatie over deze gebedsvlaggen kunt u contact opnemen met Fred Madern info@littlebuddha.nl


terug