Het gebied in Odisha (Orissa), in oost India, staat al eeuwen bekend als de plaats waar vakkundig en uniek metaal bewerkingen plaatsvinden. Orissa Dhokra is een van de vroegst bekende methoden metaal gieten en bewerken. Het heeft een tribale oorsprong, deze messing metaal ambachten behoren tot tribale banden van Madhya Pradesh, Orissa, Bengalen en Andhra Pradesh in India, in de volksmond bekend als Dhokra.
Dhokra artefacten zijn gemaakt van messing en zijn uniek. Voor de beeldjes maakt men elke keer gebruik van een nieuwe mal die verloren gaat in het proces (verloren was methode). Dit verloopt als volgt:
de maker boetseert een basis van fijne klei. Op deze basis worden details en versieringen van dunne draadjes was in gom geplaatst. Vervolgens wordt over de was heel voorzichtig een laagje fijne klei aangebracht. Na droging wordt het object voorzien van een dikke, sterke laag klei en een van klei gemaakt trechter. Nu start het eigenlijke proces; op een vuur wordt brons verhit en in de trechter gegoten. Het vloeibare brons is zo hevig verhit, dat de was onmiddellijk vervliegt. Het brons neemt de plaats van de was in. Daarna slaat de maker de buitenste laag klei stuk en wordt het object gepolijst. Op deze manier is een kunstwerk ontstaan dat absoluut uniek is.

Traditioneel stonden de dieren symbool voor de verschillende tribale clans in Orissa.